Csepelyi Adrienn újságíró, író tartott tárlatvezetést nálunk akinek, írói hitvallása: "csak egészség legyen meg kortárs művészet"

Szenvedélyesen szereti a múzeumokat, a zenét és az irodalmat. Rendhagyó tárlatvezetésein, gyakran megjelennek a társművészetek, a szobrok által benne keltett érzésekhez, ezúttal kortárs irodalmat társított, verseket idézett.

Mi a művészet?
Adrienn Karinthy Frigyes írásával nyitotta meg a délutánt, mely így szól:

…………………az a művészet, amit az ember gondol,
És ha nem gondol semmit, az is művészet -
És ha csak érez valamit, az is művészet
És ha neked nem, hát nekem.

És ha neked ez nem képez művészetet
Kedves Ernő: hát akkor nem művészet -
Nem is az a fontos, hogy művészet-e
Vagy sem; - nem az a fontos.

És ha ez nem művészet: hát nem az,
De akkor nem is kell művészet -
Mert az a fontos, hogy figyeljenek
Az emberek és jól érezzék magukat. ……………………….

Szombat délután, mi jól éreztük magunkat

Csepelyi Adrienn szerint a vers és a szobor hasonló módon épül fel: mindkettő tömör, sűrített kifejezés, amelyben minden szó, minden forma fontos.

Az idézett irodalom segítségével közelebb kerültünk annak megértéséhez, milyen érzéseket, gondolatokat ébresztettek az alkotások Adriennben, aki személyes hangvétellel és érzékenységgel mutatta be a szobrokat. A versek kiválasztása is nagyon találó volt, mert jól illeszkedtek a szobrok témájához és stílusához. A tárlatvezetést piknik követte, ahol megkóstolhattuk a Káli Art Inn konyhájának finomságait, megoszthattuk gondolatainkat egymással. 
Erre az alkalomra Adrienn egy zenei válogatást állított össze. A lejátszási lista meghallgatható, itt:


Két kiállító művész is velünk tartott a programon:

Nagy Ágnes akinek a park bejáratánál található Brutbee című szobra, mely szimbólumként a méhet, a szorgalom és a veszélyeztetett élővilágot ábrázolja, élőbetonból . A szobor napjaink égető kérdésével foglalkozik. Felhívja a figyelmet a pusztításra, mely nem kíméli az élővilágot és az épített örökségünket a brutalista építészet A szoborhoz Várkonyi Anikó: “Kastélyok! Évadok!” (Hommage à Arthur Rimbaud) (Kiszólít — Magvetokiado)


Körei Sándor aki a Park 2023-as különdíjasa szintén személyes jelenlétével örvendeztette meg a hallgatóságot. Üvegbezárt kék csendéletei, Tóth Ágnes Réka, Akvamarin című művét hívták elő… (Ultraibolya – Praekiadó )

 

V

© 2024 kaliartpark.hu. All Rights Reserved. One Online